Gemeente en MKB starten Taskforce inkoop

Om de gemeentelijke aanbestedingen nóg beter toegankelijk te maken voor (lokale) MKB-bedrijven, stelden de gemeente Rotterdam en MKB Rotterdam een Taskforce in.

De Taskforce gaat zich vooral richten op het beter toegankelijk maken van de informatie van de gemeente over aanbestedingen en het wederzijds vergroten van kennis over elkaar. Gemeente Rotterdam is daardoor meer op de hoogte van wat het (lokale) MKB te bieden heeft. Tegelijkertijd geeft het bedrijven een goed beeld over wat de gemeente nodig heeft en wanneer dat wordt aanbesteed. Verder zal de Taskforce bewaken dat alle andere activiteiten voor MKB-vriendelijk aanbesteden onverminderd worden voortgezet.

Ruimte voor verbetering

Op dit moment gaat het al best goed in Rotterdam: in 2017 is 74 procent van het inkoopbudget (van ruim 1,2 miljard) besteed bij MKB-bedrijven. Toch is er altijd ruimte voor verbetering. Binnen de Taskforce wordt gekeken naar mogelijkheden om kleinere en lokale ondernemingen kansrijker te maken voor gemeentelijke opdrachten, om drempels te verkleinen of om deze zelfs weg te nemen.

Taskforce Rotterdam en MKB is opgericht na een aanbeveling uit een door het CDA uitgevoerd onderzoek onder het Rotterdamse MKB. Initiatiefnemer hiervoor is CDA-raadslid Turan Yazir.